Speuren

Welkom

Elke hond kan speuren


Elke hond speurt van nature. Tijdens de speurtraining leren we de hond gericht zijn neus te gebruiken. We maken gebruik van de natuurlijke driften van de hond zonder hierbij druk of dwang uit te oefenen.


Bij mantrailing leert de hond een menselijk geurspoor volgen om zo een vermist persoon te vinden.

Bij detectie leren we de honden opzoek gaan naar een verborgen stof of geurbron.


Alle honden zijn welkom


Alle honden zijn welkom ongeacht het ras, het trainingsniveau of de leeftijd. Ook honden die fysiek beperkt zijn, vinden in het speuren een mentale uitdaging. Daarnaast is het een goede uitlaatklep voor actieve honden en groeien de wat onzekere types in hun zelfvertrouwen. De honden werken individueel zodat ook reactieve honden welkom zijn.


Deskundige begeleiding


De speurlessen worden verzorgt door Kiki Vanhoenacker. Zij volgde haar opleiding in Nederland bij Wesley Visscher en vele GAK-seminars. Ze behaalde als eerste in België het level 1 van het GAK9-examen. Kiki is ook gediplomeerd gedragstherapeute en als kynologisch instructeur verbonden aan hondenschool Kunos en examinator bij Martin Gaus. 


Voor een afspraak of meer informatie, stuur gerust een berichtje kiki@kynologischcollectief.be


Kiki geeft ook speur-workshops op vraag van hondenscholen of tijdens evenementen. Indien je interesse hebt, neem gerust contact op via het contactformulier.

Mantrailing

Mantrailing is een onderdeel van het reddingshondenwerk, namelijk het speuren op menselijke lucht. In tegenstelling tot ‘reguliere’ reddingshonden zoeken deze honden op de specifieke geur van de vermiste.


De hond krijgt een voorwerp met de geur van de vermiste te ruiken, zoekt de plek op waar die geur nog hangt en volgt daarna de route die de vermiste heeft gelopen (of gefietst).


Het is de bedoeling dat de honden zelfstandig leren te werken in alle mogelijke omstandigheden. Dus in het bos, maar ook in een druk treinstation, winkelcentrum of stadion. De hond moet leren om het juiste spoor te volgen en ook om het meest verse spoor te volgen. De hond moet ook leren de juiste persoon aan te wijzen uit bijvoorbeeld een groep mensen.


Als baas moet je nauwkeurig de lichaamstaal van je hond kunnen lezen en dan in combinatie met de omstandigheden, weersituatie een beslissingen nemen om de hond te kunnen helpen indien de hond er niet uitkomt. Je werkt als team. Als baas moet je heel veel feeling hebben met je hond, hondentaal erg goed kunnen lezen, veel kennis hebben over weersomstandigheden, wat geur doet in bepaalde omstandigheden. Kennis en feeling zijn cruciaal en daarnaast eerlijkheid over jezelf en je hond!


Er zijn mantrail-groepen die specifiek trainen op inzetbare honden, dit wil zeggen dat deze teams bij vermissingen door de politie opgeroepen worden om de vermiste op te sporen. Wij trainen met onze speurgroep op een professionele manier, maar niet om als team ingezet te worden bij vermissingen. Wij trainen om de band tussen hond en baas te verbeteren, de zelfstandigheid en zelfzekerheid van de honden te stimuleren en omdat het gewoon geweldig leuk is om te doen!


Lessen


Voordat met kan deelnemen aan de groepslessen dient met eerst een start-privé-les te volgen. De start-privé-les is er om beginnende combinaties wegwijs te maken in de beginselen van het mantrailen, zowel in het begeleiden van de hond als het spoorlopen. Deze les duurt 1 uur en kost 40€. Ook combinaties die reeds ervaring hebben met mantrailen dienen eerst deze privé-les te volgen om hun niveau te bepalen alvorens zij aansluiten bij onze groepslessen. Men kan er ook altijd voor kiezen om op vaste basis enkel privé-lessen te blijven volgen.


De groepslessen duren 1,5 uur en zijn beperkt tot maximaal 5 combinaties per groep. De vaste groepen vinden plaats op donderdag en zaterdag voormiddag. De lessenreeksen zijn te volgen met een 10-beurtenkaart voor 150€.


Om u in te schrijven voor een start-privé-les of voor verdere vragen, stuur gerust een berichtje naar kiki@kynologisch collectief.be of neem contact op via het contactformulier.


Detectie

Er zijn diverse disciplines binnen het neuswerk. Bij de discipline detectie zoekt de hond naar een verborgen stof of geurbron. De hond loopt hierbij dus niet zoals bij het speuren een spoor uit maar gaat zelfstandig op zoek naar een verborgen stof. In de praktijk kom je detectiehonden tegen op bijvoorbeeld luchthavens om de bagage van passagiers te doorzoeken op aanwezigheid van bijvoorbeeld verdovende middelen.


Detectie is echter ook in opmars als 'hondensport' met zijn eigen wedstrijden. Het is immers leuk om te doen en bovendien kunnen mensen al snel thuis aan de slag om de hond te trainen. Een hond wordt niet zomaar een detectiehond. Oefening, goede begeleiding en opbouw van de training is essentieel.


Lessen


Voorlopig is het enkel mogelijk om privé-lessen detectie te volgen.


Om u in te schrijven voor een privéles detectie voor verdere vragen, stuur gerust een berichtje naar kiki@kynologisch collectief.be of neem contact op via het contactformulier.