Mantrailing

Mantrailing

Mantrailing is een onderdeel van het reddingshondenwerk, namelijk het speuren op menselijke lucht. In tegenstelling tot ‘reguliere’ reddingshonden zoeken deze honden op de specifieke geur van de vermiste.

 

De hond krijgt een voorwerp met de geur van de vermiste te ruiken, zoekt de plek op waar die geur nog hangt en volgt daarna de route die de vermiste heeft gelopen (of gefietst).

 

Het is de bedoeling dat de honden zelfstandig leren te werken in alle mogelijke omstandigheden. Dus in het bos, maar ook in een druk treinstation, winkelcentrum of stadion. De hond moet leren om het juiste spoor te volgen en ook om het meest verse spoor te volgen. De hond moet ook leren de juiste persoon aan te wijzen uit bijvoorbeeld een groep mensen.

 

Als baas moet je nauwkeurig de lichaamstaal van je hond kunnen lezen en dan in combinatie met de omstandigheden, weersituatie een beslissingen nemen om de hond te kunnen helpen indien de hond er niet uitkomt. Je werkt als team. Als baas moet je heel veel feeling hebben met je hond, hondentaal erg goed kunnen lezen, veel kennis hebben over weersomstandigheden, wat geur doet in bepaalde omstandigheden. Kennis en feeling zijn cruciaal en daarnaast eerlijkheid over jezelf en je hond!

 

Er zijn mantrail-groepen die specifiek trainen op inzetbare honden, dit wil zeggen dat deze teams bij vermissingen door de politie opgeroepen worden om de vermiste op te sporen. Wij trainen met onze speurgroep op een professionele manier, maar niet om als team ingezet te worden bij vermissingen. Wij trainen om de band tussen hond en baas te verbeteren, de zelfstandigheid en zelfzekerheid van de honden te stimuleren en omdat het gewoon geweldig leuk is om te doen!

 

Lessen

 

Voordat met kan deelnemen aan de groepslessen dient met eerst een start-privé-les te volgen. De start-privé-les is er om beginnende combinaties wegwijs te maken in de beginselen van het mantrailen, zowel in het begeleiden van de hond als het spoorlopen. Deze les duurt 1 uur en kost 40€. Ook combinaties die reeds ervaring hebben met mantrailen dienen eerst deze privé-les te volgen om hun niveau te bepalen alvorens zij aansluiten bij onze groepslessen. Men kan er ook altijd voor kiezen om op vaste basis enkel privé-lessen te blijven volgen.

 

De groepslessen duren 1,5 uur en zijn beperkt tot maximaal 5 combinaties per groep. De vaste groepen vinden plaats op donderdag en zaterdag voormiddag. De lessenreeksen zijn te volgen met een 10-beurtenkaart voor 150€.

 

Om u in te schrijven voor een start-privé-les of voor verdere vragen, stuur gerust een berichtje naar kiki@kynologisch collectief.be of neem contact op via het contactformulier.

 

Copyright 2017 Kynologisch Collectief - info@kynologischcollectief.be - Alle rechten voorbehouden.